Често задавани въпроси - Spark

Често задавани въпроси

Договор за наем и Общи условия

Публикувани и валидни за съществуващи потребители от 21.01.2022

Имате въпроси ? Моля, свържете се с нас.

+359 2 419 3476 [email protected]

Обща информация и регистрация

SPARK е платформа за наем на електрически автомобили в София и Пловдив. Превозните средства се локализират и наемат чрез мобилното приложение на SPARK – Your electric drive на телефона Ви.
Електромобилите на SPARK се задвижват от Li-ion батерии. Нивото на заряд и възможния пробег се виждат на таблото на колата, както и в мобилната апликация на SPARK. Пробегът зависи не само от нивото на батерията, но и от метереологичните условия и личния стил на шофиране. При необходимост, електромобилите могат да се зареждат на определените за целта станции на Eldrive (видими в апликацията), в контакт, или на частни зарядни станции (вход Тype 2, CCS ). Зареждането е безплатно се стартира или прекратява с Eldrive карта, която ще намерите в документите на автомобила. Електромобилите на SPARK са от най-ново поколение с автоматична трансмисия. Във всяка кола ще намерите документите на автомобила, застрахователна полица, ключ и инструкции за ползване.

Електрическите автомобли имат различен пробег спрямо модела и стила на шофиране. С напълно заредена батерия и в идеални условия, колите на Spark могат да изминат следните километри:

VW eUP: до 100 км;

VW eUP! 36: до 260 км;

Skoda CITIGO e iV: до 260 км;

Nissan Leaf AC Only: до 100 км;

Nissan Leaf 24: до 100 км;

Nissan Leaf 40: до 200 км;

Hyundai Kona 40: до 260 км;

Hyundai IONIQ 30: до 200 км;

BMW i3: до 260 км;

Renault Zoe 40: до 300 км;

Nissan ENV200 Cargo: до 100 км;

Nissan ENV200 Passenger: до 100 км;

Батерията ще има нужда от зареждане, едва когато възможният пробег стане под 10 км.
Всеки потребител има възможност да оцени предишния SPARK водач по скалата от 1 до 5: 1 точка за „лошо представяне“ и 5 точки за „добро представяне“. Системата за оценяване анализира дали колата е била правилно паркирана, дали интериорът е подържан чист и дали всички уреди и аксесоари са в наличност.
За да се регистрирате в системата на SPARK трябва да имате валидна шофьорска книжка категория „B“ с шофьорски стаж от минимум една година, както и банкова карта за плащане.
При завършване на регистрация в SPARK от Вашата карта ще бъдат таксувани 20 лв., след което ще получите обратно ваучер за услугата на стойност 20 лв. Така ще се валидира достоверността на Вашия профил и разплащателен метод.

Преди пътуване

Когато сесията по зареждане e прекратена, но кабелът не може да бъде изваден от автомобила, моля натиснете бутона за отключване на дистанционното на колата, след което извадете кабела.
Не е нужно да връщате колата на същата локация, от която сте я взели. След прекратяване на сесията, паркирайте електромобила, където и да е в "синя" или "зелена" зона в София

Също така, можете да оставите колата на всяка от предвидените за целта локация, които са видими на картата в приложението и са оцветени в синьо. Забранено е да оставяте електромобилите на частни или търговски паргинги, извън обособените зони, както и да нарушавате Закона за Движение по Пътищата.

Моля, имайте предвид, че оставянето на SPARK електромобил на неподходящо място (извън SPARK зона) няма да Ви позволи да прекратите сесията в мобилната апликация.
Можете да откриете налични SPARK електромобили и зарядни станции на Eldrive в интерактивните карти в мобилното приложение SPARK. Оттам имате възможност да изберете и резервирате определена SPARK кола.
Резервацията за SPARK електромобил важи до 15 минути и е напълно безплатна. През това време Вие можете да я прекратите или да я удължите еднократно от 15 до 30 минути срещу допълнително заплащане. Ако желаете да канселирате резервацията, след като вече веднъж сте я удължили, няма да Ви бъде начислена допълнителна такса.
Забранява се да отсъпвате управлението на електромобила на друг в периода на Вашата сесия - за всяко подобно нарушение ще бъдат налагани санкции.
Ако забележите механична повреда по електромобила или неговите устройства, моля обадете се на +359 2 419 3476 или подайте сигнал през мобилното приложение на SPARK.
В купето на SPARK електромобила ще откриете ключ за запалване, Ръководство за Употреба, регистрационни документи, застрахователна полица, карта за зареждане на Eldrive станции и карти за паркиране в посочените зони (за местата, за които е необходима карта). В съответствие с Ръководството за употреба, моля проверете дали гореспоментатите документи са налични. В случай, че забележите каквито и да е несъответствия, моля обадете се на +359 2 419 3476 или подайте сигнал на мобилното приложение SPARK преди да ползвате електромобила.

Пътуване

Да – електромобилите не са освободени от заплащане на винетна такса. Всички автомобили в SPARK от моделите Kona, Ioniq, e-Up! 36, CITIGO e iV, Leaf 40 и i3 имат платени винетки, за да можете да пътувате безпроблемно.
В документите на колата ще намерите карти за безплатен паркинг за обектите, които са Spark зони. Използвайте единствено картите за влизане или излизане от паркинг, без да взимате билети от бариерата. За част от парнтьорските локации не е необходима карта за достъп като бариерата се вдига от охраната или се влиза с билет, в който случай важат определените от собственика на локацията правила.Моля, имайте предвид, че не на всеки частен парк, който попада в белите зони, имате право да прекратите сесия. Това може да се случи само на локациите партньори, които са:
-The Mall;
-Paradise Center;
-Metro 1;
-Bulgaria Mall;
-Fantastiko Ovcha Kupel;
-Fantastiko Siomeonvsko shose;
-Fantastiko SkyCity Mall;
-National Historical Museum;
-Kiler.bg (warehouses);
-"Siven" Business Center ;
-Sofia Airport Terminal 2 (outside parking );
-Porsche South Sofia;
-"Europe" Trade Center;
-Sofia Tech Park (access card in documents);
-Business Park Sofia;
-IKEA;
-Hewlett Packard Enterprise, Ring Road;
-Mr. Bricolage, Tsarigradsko Shose;
-Carwash Residential Park;
-Goldline Building, Mladost;
-Expo 2000 Business Center, Vaptsarov bul.;
-Porsche Center Sofia;
-Sofia Airport Center;
-Lufthansa Technik;
-Kambanite Green offices;
-Boyana Sport Center;
-Serdika Center;
-Fantastiko Bankya;
-Vassilev Business City;
-Hotel Novotel Sofia;
-Hyatt Regency Sofia;
-IBIS Sofia Airport Hotel;
-северен паркинг на бизнес сграда М8 на M2M Services;
-SiteGround;
-бизнес център Hill Tower.
- Park Lane Office Center
- Kitchen59
- Mediacal Complex "D-r Shterev";
- Fair Play International headquarters ;
- Plovdiv Plaza Mall;
Моля, уведомете ни чрез обаждане на телефон +359 2 419 3476 възможно най-скоро.
Да, позволено е да превозвате деца в детски столчета, както гласи Закона за движение по пътищата.
Да, разрешено е да превозвате домашни любимци, гарантирайки, че са поставени в специални контейнери и пазят електромобила от замърсяване.
Строго се забранява тютюнопушенето в електромобила- при всяко нарушение ще бъде налагана глоба.
Не. Екипът на SPARK е отговорен за измиването на електромобилите.
Това се случва, ако:

1) не сте паркирали SPARK електромобила във валидна SPARK зона, както е маркирана тя върху картата на мобилното приложение;

2) опитвате се да паркирате електромобила, без да е включен към зарядна станция с оставащ пробег по-малък от 10 км.

Имате възможност да прекратите наемната сесия след като отстраните тези нередности.
Открийте най-близката зарядна станция в мобилното приложение на SPARK. В зависимост от вида на зарядната станция, времето на зареждане може да варира от 20 мин. до няколко часа. Моля, планирайте пътуването си, като се съобразите с това.
Можете да отключите резервирания от Вас SPARK електромобил с натискане на бутона „Отключи“ през мобилната апликация. В случай на временно спиране, колата се се заключва чрез ключа, който ще намерите вътре. За да приключите сесията на ползване, излезте от автомобила и натиснете бутона „Прекрати пътуването“ в апликацията, за да заключите автомобила.

Плащане

Цената за наема на електромобил от SPARK се изчислява на база на времето, през което сте ползвали автомобила, и изминатите километри. В наемната цена се включват застраховка, технически преглед, зареждането на електромобила и безплатен пробег в рамките на 24 часа от стартирането на сесията. В случай, че надвишите безплатния пробег в рамките на 24 часа, се начислява допълнителна такса за всеки изминат километър, според типа електомобил.

След преминаване на всеки 24 часов период от началото на сесията, получвате автоматично отново същия брой беплатни километри. Безплатните километри за всеки модел и допълнителната такса при надвишаването им можете да проверите в мобилното приложение като изберете конкретния автомобил, както и на уебсайта.
Всички стандартни разходи и такси са включени в цената. Моля, запознайте се с нашия Списък с неустойки за неправилна употреба, за да избегнете допълнителни непредвидени разходи.
Начислената сума се дебитира от Вашата банкова карта след прекратяване на ползване на електромобила или след като максималната цена за дневно ползване е достигната. В случай, че имате повече от една регистрирана карта, сумата се дебитира от тази карта, която е посочена като основен метод на плащане в настройките на Вашия профил в мобилната апликация на SPARK. В случай на недостатъчна наличност по картата, няма да имате възможност да започнете следваща сесия на ползване.
Имате възможност да откриете регистър на всички Ваши пътувания и плащания на мобилното приложение SPARK или на нашия уебсайт www.spark.bg
Можете да паркирате безплатно колите на SPARK навсякъде в „синя“ и „зелена“ зона (освен на частните паркинги), както и на маркираните за целта зони в мобилното приложение. Всякакви други такси за паркиране са Ваша отговорност.

eGO точки

eGO точките са част от програмата на SPARK за стимулиране и награждаване на лоялни потребители. Всеки потребител получава 3 eGO точки за всеки лев заплатен за наемната услуга. Ако разплащането се извърши чрез карта VISA се получават още допълнителни 4 eGO точки за всеки лев заплатен за наемната услуга. Ако наемете автомобил с нисък заряд, специално обозначен с жълта икона в приложението, и преди прекратяване на наемната сесия го включите да се зарежда към зарядна станция от партньорската ни мрежа Eldrive, получавате допълнителен бонус от 150 eGo точки.
С натрупването на определен брой eGO точки, можете да получите ваучер равен на стойността на целодневен делничен наем за използване на услугата „SPARK”. Стойността на натрупаните eGO точки, необходими за получаването на ваучер, варира според моделът електромобил, както е надлежно посочено в мобилното приложение „SPARK”. Всеки издаден ваучер е на стойност равна на дневната делнична наемна цена за съответния модел електромобил, посочена във валидния ценоразпис към момента на издаването на ваучера.
Натрупаните eGO точки от всеки един потребител, не могат да бъдат заменяни за тяхната парична равностойност или да бъдат прехвърляни към друг профил. eGО точките могат да бъдат конвертирани само под формата на ваучер за бъдещо ползване на услугата.
В менюто на приложението има секция „eGO точки“. В него можете да видите броят на натрупаните до момента точки, както и броят им, при достигането на който можете да получите ваучер на стойността на целодневен делничен наем с различните модели електромобили. Същите можете да намерите и на интернет страницата ни.
Да, eGO точките имат давност 24 месеца. Имайте предвид, че eGO точки не се начисляват, ако пътуването е платено изцяло или частично с ваучер за услугата.
Не – при достигане на нужния брой eGO точки, можете да ги размените за ваучер на стойността на целодневен делничен наем с определения модел електромобил. Този ваучер може да се ползва според желанията и преценката на потребителя – за заплащане на отделни краткосрочни пътувания или за целодневен наем. Докато в профила има зареден и валиден ваучер, всички пътувания ще се заплащат приоритетно с него до пълното му изчерпване.
При временно деактивиране на профила в мобилното приложение на ползвател на услугата, натрупаният брой eGO точки се запазва и те могат да бъдат използвани след последващото активиране на акаунта. В този случай, тяхната валидност се удължава със срока, за който профилът е бил деактивиран.

План Supercharged

Клуб Supercharged e специален абонаментен план, който се предлага на лимитиран брой лоялни и отговорни потребители на базата на комплексен алгоритъм от критерии. Членството Ви в клуб Supercharged предоставя ексклузивни преференции и по-добри условия за услугата SPARK.
С клуб Supercharged получавате следните преференции за услугата SPARK:

• без неустойки при възникване на застрахователно събитие
• двойно повече eGO точки за всеки заплатен към услугата лев
• по-ниски цени на минута за по-висок клас електромобили – плащайте по-малко за минута, докато шофирате по-висок клас електромобил.
• по-ниски дневни наемни цени през уикенда

Разликите в цените на минута между план Standard и план Supercharged са както следва:

• без промяна при VW e-UP!, VW e-UP! 36, SKODA CITIGOe iV
• Nissan Leaf 24: 0.39 лв/мин (0.43 лв/мин при стандартни условия)
• Hyundai Kona, Nissan Leaf 40, Nissan eNV-200, Renault Zoe 40 : 0.43 лв/мин (0.49 лв/мин при стандартни условия)
• BMW i3, Hyundai IONIQ: 0.49 лв/мин (0.55 лв/мин при стандартни условия)
Ако отговаряте на критериите за членство в клуб Supercharged, ще виждате секция „Моят план“ в мобилното ни приложение, където ще е налична и опцията за преминаване към план Supercharged. Препоръчваме да обновите мобилното ни приложение до последната му версия, ако са налични ъпдейти.

Като изберете план Supercharged, Вие се съгласявате да извършвате периодични плащания от Вашата платежна карта. Можете да изберете месечно или годишно плащане, като предплащането за цяла година Ви носи отстъпка.

Във всеки един момент можете да прекратите членството си в клуб Supercharged и да преминете към план Standard. Преференциалните условия за услугата SPARK ще бъдат валидни до изтичане на вече заплатения времеви период на членство.
Членството в клуб Supercharged се предлага само на лимитиран брой лоялни и отговорни потребители, които отговарят на строги и комплексни критерии. При достигане на заложените критерии е получите уведомление и покана да се присъедините към план Supercharged. За целта е нужно само да ползвате услугата отговорно и периодично.
Вашите служители могат да преминат от план Standard на план Supercharged и ще могат да се възползват от специални преференции и по-добри условия за услугата SPARK:
• без неустойки при възникване на застрахователно събитие
• двойно повече eGO точки – {6} eGO точки за всеки {BGN} заплатен за пътувания със SPARK
• по-ниски цени на минута за по-висок клас електромобили – плащайте по-малко за минута, докато шофирате по-висок клас електромобил.

Разликите в цените на минута между план Standard и план Supercharged са както следва:
• без промяна при VW e-UP!, VW e-UP! 36, SKODA CITIGOe iV
• Nissan Leaf 24: 0.29 лв/мин (0.33 лв/мин при стандартни условия)
• Hyundai Kona, Nissan Leaf 40, Nissan eNV-200 : 0.33 лв/мин (0.39 лв/мин при стандартни условия)
• BMW i3, Hyundai IONIQ: 0.39 лв/мин (0.49 лв/мин при стандартни условия)

Когато служителите от акаунта на Вашата компания се присъединят към клуб Supercharged, таксата ще бъде отразена в следващата Ви фактура. Периодичните плащания ще бъдат фактурирани на месечна или годишна база.

Във всеки един момент потребителите на SPARK могат да прекратят членството си в клуб Supercharged и да преминат към план Standard. Преференциалните условия за услугата SPARK ще бъдат валидни до изтичане на вече заплатения времеви период на членство.

План Recharged

С клуб Recharged получавате следните преференции за услугата SPARK:
• двойно повече eGO точки за всеки заплатен към услугата лев
• по-ниски цени на минута за по-висок клас електромобили – плащайте по-малко за минута, докато шофирате по-висок клас електромобил.
• по-ниски дневни наемни цени през уикенда

Разликите в цените на минута между план Standard и план Supercharged са както следва:
• без промяна при VW e-UP!, VW e-UP! 36, SKODA CITIGOe iV
• Nissan Leaf 24: 0.39 лв/мин (0.43 лв/мин при стандартни условия)
• Hyundai Kona, Nissan Leaf 40, Nissan eNV-200, Renault Zoe 40 : 0.43 лв/мин (0.49 лв/мин при стандартни условия)
• BMW i3, Hyundai IONIQ: 0.49 лв/мин (0.55 лв/мин при стандартни условия)
Клуб Recharged e специален абонаментен план, който се предлага на всички потребители на SPARK. Членството Ви в клуб Recharged предоставя ексклузивни преференции и по-добри условия за услугата
В секция „Моят план“ в мобилното ни приложение е налична и опцията за преминаване към план Recharged. Препоръчваме да обновите мобилното ни приложение до последната му версия, ако са налични ъпдейти.

Като изберете план Recharged, Вие се съгласявате да извършвате периодични плащания от Вашата платежна карта. Можете да изберете месечно или годишно плащане, като предплащането за цяла година Ви носи отстъпка.

Във всеки един момент можете да прекратите членството си в клуб Recharged и да преминете към план Standard. Преференциалните условия за услугата SPARK ще бъдат валидни до изтичане на вече заплатения времеви период на членство.
Вашите служители могат да преминат от план Standard на план Recharged и ще могат да се възползват от специални преференции и по-добри условия за услугата SPARK:
• двойно повече eGO точки – {6} eGO точки за всеки {BGN} заплатен за пътувания със SPARK
• по-ниски цени на минута за по-висок клас електромобили – плащайте по-малко за минута, докато шофирате по-висок клас електромобил.
• по-ниски дневни наемни цени през уикенда


Разликите в цените на минута между план Standard и план Recharged са както следва:
• без промяна при VW e-UP!, VW e-UP! 36, SKODA CITIGOe iV
• Nissan Leaf 24: 0.29 лв/мин (0.33 лв/мин при стандартни условия)
• Hyundai Kona, Nissan Leaf 40, Nissan eNV-200 : 0.33 лв/мин (0.39 лв/мин при стандартни условия)
• BMW i3, Hyundai IONIQ: 0.39 лв/мин (0.49 лв/мин при стандартни условия)


Когато служителите от акаунта на Вашата компания се присъединят към клуб Recharged, таксата ще бъде отразена в следващата Ви фактура. Периодичните плащания ще бъдат фактурирани на месечна или годишна база.

Във всеки един момент потребителите на SPARK могат да прекратят членството си в клуб Recharged и да преминат към план Standard. Преференциалните условия за услугата SPARK ще бъдат валидни до изтичане на вече заплатения времеви период на членство.

Зареждане

Когато сесията по зареждане e прекратена, но кабелът не може да бъде изваден от автомобила, моля натиснете бутона за отключване на дистанционното на колата, след което извадете кабела.
Препоръчваме да зареждате SPARK електромобилите на някоя от маркираните в мобилното приложение зарядни станции на Eldrive.

За целта използвайте картата за зареждане, която се намира в документите на колата.

Започваме поетапно изваждане на кабелите за зареждане от всички коли на SPARK. Партньорската ни мрежа за зареждане Eldrive стартира монтаж и трайно фиксиране на висок клас Type 2 зарядни кабели на всички AC зарядни станции от мрежата им на територията на град София. При пътуване извън столицата, препоръчваме да вземете предварително заряден кабел, като бихме могли да Ви осигурим и заряден кабел към контакт тип "Шуко"Батерията може да се зарежда и на частни зарядни станции, но трябва да проверите дали те са съвместими с автомобила, който ползвате.

Повечето автомобили имат възможността да зареждат и на CCS/CHAdeMO бързо-зарядни станции (изключение правят Nissan Leaf AC Only). На бързо-зарядните станции се ползва кабела на самата станция. В случай, че желаете да ползвате автомобил по-продължително време, можете да заявите "Шуко" кабел и да го вземете лично - Килер на ул. Абагар 22 в Sofia City Logistic Park, зад бул. "Царигардско шосе". Кабелите ще се предоставят на потребители на SPARK в работното време на Килер - от понеделник до петък от 09.00ч. до 20.00ч. и в събота от 10.00ч. до 14.00ч. При заявяването на кабел трябва да покажете активен SPARK профил и да попълните приемо – предавателен протокол, който да пазите до връщането на кабела.

Можете да зареждате електромобила във Вашия дом, но за целта трябва да вземете лично от нашия офис в работен ден заряден кабел за контат "Шуко". Правилата за зареждане са написани върху гърба на кабела, и ние ви препоръчваме да ги следвате стриктно. Зареждането при домашни условия може да отнеме до няколко часа, затова планирайте добре своето пътуване.

Застраховка и съдействие

Всички електромобили в SPARK са застраховани срещу кражба и пътнотранспортни произшествия. Моля, да имате предвид, че при възникване на застрахователно събитие по вина по потребителя се дължи самоучастие и/или предвидените неустойки според Общите условия на услугата, с които можете да се запознаете тук. При възникване на застрахователно събитие, за което потребителя няма вина, не се дължи самоучастие. Потре