Често задавани въпроси - Spark
SPARK application on the App Store

Често задавани въпроси

Общи условия Правила за ползване на превозните средства Договор за ползване на автомобил

Публикувани и валидни за съществуващи потребители от 01.08.2022

Имате въпроси ? Моля, свържете се с нас.

+359 2 419 3476 [email protected]

Обща информация и регистрация

SPARK е услуга за споделена мобилност, която позволява лесното откриване и използване на автомобил чрез Вашия мобилен телефон, без да има нужда да посещавате офис или определена локация, от която да го вземете. Локализирането и отключването на колите се извършва изцяло през мобилно приложение. Нашата услуга дава възможност на потребителите ни да имат на разположение автомобил винаги и навсякъде където им потрябва, без ангажимент да притежават и поддържат такъв, независимо дали им трябва за няколко минути, за ден или по-дълъг период от време.Услугата SPARK използва само изцяло електрически автомобили, което ни отличава от голяма част от конкурентите ни по света. В България SPARK оперира в София и Пловдив.
Автопаркът на SPARK е съставен от 100% електрически автомобили. Преди да използватеконкретна кола можете да видите нивото на заряд на батерията и възможният ѝ пробег в мобилното приложение, а след като я отключите и на таблото на колата. Пробегът зависи не само от нивото на батерията, но и от метеорологичните условия и от стила на шофиране както на предходния потребител, така и на вашия. При необходимост, електромобилите могат да се зареждат на всяка от станциите от партньорската ни мрежа Eldrive (видими в апликацията) напълно безплатно. Електромобилите могат да бъдат зареждани и на всяка друга станция, според условията за ползването ѝ, както и в обикновен контакт с подходящ кабел. Зареждането на станциите от мрежата Eldrive се стартира и прекратява с Eldrive картата, която ще намерите в документите на автомобила в жабката. Всички електромобили в SPARK са с автоматична трансмисия. В жабката на всяка кола ще намерите документите на автомобила, застрахователна полица, двустранен протокол за ПТП, ключ и инструкции за ползване. Имайте предвид, че електромобилите има две особености - те са почти напълно безшумни и са много по-динамични от конвенционалните автомобили. Моля, съобразете шофирането си с тях!

Електрическите автомобили имат различен пробег в зависимост от модела и вашия стил на шофиране. С напълно заредена батерия и в идеални условия, колите на Spark могат да изминат следните километри:VW eUP: до 100 км;VW eUP! 36: до 220 км;Skoda CITIGO e iV: до 220 км;Nissan Leaf AC Only: до 100 км;Nissan Leaf 24: до 100 км;Nissan Leaf 40: до 200 км;Hyundai Kona 40: до 260 км;Hyundai IONIQ 30: до 200 км;BMW i3: до 260 км;Renault Zoe 40: до 300 км;Nissan ENV200 Cargo: до 100 км;Nissan ENV200 Passenger: до 100 км;Моля, имайте предвид, че ако при освобождаване на автомобила остатъчният пробег е под 10 км, трябва да включите автомобила към зарядна станция на Eldrive преди да прекратите сесията си или да го освободите непосредствено в близост до такава.
За да регистрирате акаунт в платформата SPARK трябва да свалите мобилното приложение SPARK - your electric drive и да го инсталирате на телефона си. Можете да го изтеглите от Google Play Store за Android или App store за iOS. Също така, трябва да имате валидна шофьорска книжка категория „B“ с минимум една година шофьорски стаж, издадена в някоя от следните държави: Република Австрия, Кралство Белгия, Република България, Федерална република Германия, Република Гърция, Кралство Дания, Република Естония, Република Ирландия, Кралство Испания, Италианска република, Република Кипър, Република Латвия, Република Литва, Велико херцогство Люксембург, Република Малта, Кралство Нидерландия, Република Полша, Португалска република, Република Румъния, Словашка република, Република Словения, Република Унгария, Република Финландия, Френска република, Република Хърватия, Чешка република, и Швейцарска конфедерация. За да довършите регистрацията трябва да въведете и платежно средство - кредитна или дебитна банкова карта.
При завършване на регистрацията Ви в SPARK се дължи такса в размер на 100 лв., които ще бъдат удържани от регистрираната Ви банкова карта. При заплащането им ще получите в профила си ваучер за услугата на стойност 100 лв със срок на валидност 60 дни.

Преди пътуване

Когато сесията по зареждане e прекратена, но кабелът не може да бъде изваден от автомобила, моля натиснете бутона за отключване на дистанционното на колата, след което извадете кабела.
Не е нужно да връщате колата на същата локация, от която сте я взели. След прекратяване на сесията, паркирайте електромобила, където и да е в зоните за вземане и освобождаване на SPARK, които са видими на картата в приложението и са оцветени в синьо или лилаво. Лилавите SPARK зони са с допълнителна такса за освобождаване - ако прекратите сесията си в такава зона, ще заплатите допълнителна такса. Забранено е да оставяте електромобилите на частни или търговски паркинги, които не са изрично посочени като партньори. Нямате право да нарушавате Закона за Движение по Пътищата и общинските наредби, регулиращи паркирането.Моля, имайте предвид, че системата няма да ви позволи да прекратите сесия си извън SPARK зона.
Можете да откриете налични SPARK електромобили и зарядни станции на Eldrive в интерактивните карти в мобилното приложение SPARK. Оттам имате възможност да изберете и резервирате определена SPARK кола.
Резервацията на автомобил от SPARK важи до 15 минути и е напълно безплатна. През това време Вие можете да я прекратите или да я удължите еднократно от 15 до 30 минути срещу допълнително заплащане. Ако желаете да канселирате резервацията, след като вече веднъж сте я удължили, няма да Ви бъде начислена допълнителна такса.
Не, забранено е да отстъпвате управлението на електромобила на друго лице в периода на Вашата сесия - за всяко подобно нарушение ще Ви бъде наложена санкция.
Ако забележите механична повреда по електромобила или неговите устройства, моля обадете се на +359 2 419 3476 или подайте сигнал чрез мобилното приложение на SPARK.
В жабката на всеки автомобил от SPARK ще откриете ключ за запалване, Ръководство за Употреба, регистрационни документи, застрахователна полица, карта за зареждане на Eldrive станции и карти за достъп до част от партньорските ни локации (където е необходима карта за достъп). В съответствие с Ръководството за употреба, моля проверете дали гореспоменатите документи са налични. В случай, че забележите каквито и да е несъответствия, моля обадете се на +359 2 419 3476 или подайте сигнал чрез мобилното приложение SPARK преди да ползвате електромобила.

Пътуване

Да – електромобилите не са освободени от заплащане на винетна такса. Всички автомобили в SPARK от моделите Kona, Ioniq, e-Up! 36, CITIGO e iV, Leaf 40, Zoe и i3 имат платени винетки, за да можете да пътувате безпроблемно.
В документите на колата ще намерите карти за безплатен паркинг за обектите, които са Spark зони. Използвайте единствено картите за влизане или излизане от паркинг, без да взимате билети от бариерата. За част от парнтьорските локации не е необходима карта за достъп като бариерата се вдига от охраната или се влиза с билет, в който случай важат определените от собственика на локацията правила.Моля, имайте предвид, че не на всеки частен паркинг, който попада в белите зони, имате право да прекратите сесия. Това може да се случи само на локациите партньори, които са:
-The Mall;
-Paradise Center;
-Metro 1;
-Bulgaria Mall;
-Fantastiko Ovcha Kupel;
-Fantastiko Siomeonvsko shose;
-Fantastiko SkyCity Mall;
-National Historical Museum;
-Kiler.bg (warehouses);
-"Siven" Business Center ;
-Sofia Airport Terminal 2 (outside parking );
-Porsche South Sofia;
-"Europe" Trade Center;
-Sofia Tech Park (access card in documents);
-Business Park Sofia;
-IKEA;
-Hewlett Packard Enterprise, Ring Road;
-Mr. Bricolage, Tsarigradsko Shose;
-Carwash Residential Park;
-Goldline Building, Mladost;
-Expo 2000 Business Center, Vaptsarov bul.;
-Porsche Center Sofia;
-Sofia Airport Center;
-Lufthansa Technik;
-Kambanite Green offices;
-Boyana Sport Center;
-Serdika Center;
-Fantastiko Bankya;
-Vassilev Business City;
-Hotel Novotel Sofia;
-Hyatt Regency Sofia;
-IBIS Sofia Airport Hotel;
-северен паркинг на бизнес сграда М8 на M2M Services;
-SiteGround;
-бизнес център Hill Tower.
- Park Lane Office Center
- Kitchen59
- Mediacal Complex "D-r Shterev";
- Fair Play International headquarters ;
- Plovdiv Plaza Mall;
- VIA Park Пловдив;
- Poligrafia Office Center София;
- Mall Plovdiv;
- HAAS - 60, Дилърство на Volkswagen в Пловдив;
- Бизнес комплекс Megapark в София;
- GORA (Green Office and Residential Area) в София;
Моля, уведомете ни чрез обаждане на телефон +359 2 419 3476 възможно най-скоро.
Да, позволено е да превозвате деца в детски столчета, както гласи Закона за движение по пътищата. Всички електромобили на SPARK, освен моделите Nissan Cargo eNV-200, са оборудвани с детска седалка, тип “бустер” за деца между 15 и 35 кг, които ще откриете в багажника на автомобила.
Можете да превозвате домашни любимци в колите от SPARK единствено ако са поставени в специални контейнери за превоз на домашни любимци, които пазят електромобила от замърсяване. В противен случай ще ви бъде наложена санкция.
Строго се забранява тютюнопушенето в електромобила, включително използване на електронни устройства за нагряване на тютюн - при всяко нарушение ще бъде налагана глоба, а профилът Ви ще бъде деактивиран.
Не. Екипът на SPARK е отговорен за измиването и поддръжката на електромобилите. Ако попаднете на автомобил, който има нужда от почистване - моля, сигнализирайте ни чрез мобилното приложение.
Това може да се случи, ако:1) не сте паркирали електромобила в границите на SPARK зона, както е маркирана тя върху картата на мобилното приложение;2) опитвате се да прекратите сесията с оставащ пробег по-малък от 10 км. без електромобила да е включен към зарядна станция.Имате възможност да прекратите сесията си след като отстраните тези нередности.
Ако оставащият пробег е повече от 10 км и нямате нужда да ползвате още автомобила, можете да го освободите навсякъде в SPARK зоните. Ако все още имате нужда от колата, открийте най-близката зарядна станция в мобилното приложение на SPARK, като натиснете бутон “Зареждане” на основния екран в приложението. В зависимост от вида на зарядната станция, времето на зареждане може да варира от 20 мин. до няколко часа. Моля, планирайте пътуването си, като се съобразите с това. В Жабката на колата ще намерите подробна инструкция как да заредите колата на различните видове станции, както и карта за безплатно зареждане в мрежата Eldrive.
Можете да отключите резервирания от Вас SPARK електромобил с натискане на бутона „Отключи“ през мобилната апликация. В случай на временно спиране, колата се заключва чрез ключа, който ще намерите вътре. За да приключите сесията, оставете ключа и документите в жабката, вземете личните си вещи, излезте от автомобила и натиснете бутона „Заключи” в приложението, за да заключите автомобила.

Плащане

Цената за използване на електромобил от SPARK се изчислява по два компонента - времето, през което сте ползвали автомобила, и изминатите километри. Цената на минута и километър е различна спрямо модела електромобил, който сте избрали да шофирате. В цената за използване се включват застраховка и зареждането на електромобила, ако имате нужда от такова.
Дневната сесия се активира автоматично при достигане на сумата за конкретния модел електромобил. При активиране на дневна сесия колата е на разположение на потребителя за 24 часа от отключването й, като в цената е включен пробег до 200 км в рамките на една сесия и неограничено зареждане в партньорската мрежа на Eldrive в цялата страна. След изминаване на 200 км, но в рамките на 24-часовата сесия, ще бъдете таксувани за всеки километър допълнителен пробег, според тарифите за съответния модел, които можете да проверите в мобилното ни приложения и на нашия уебсайт.
Всички стандартни разходи и такси са включени в цената. Моля, запознайте се с нашия Списък с неустойки за неправилна употреба, за да избегнете допълнителни непредвидени разходи
Начислената сума се дебитира от Вашата банкова карта след прекратяване на ползване на електромобила или след като максималната цена за дневно ползване е достигната. В случай, че имате повече от една регистрирана карта, сумата се дебитира от тази карта, която е посочена като основен метод на плащане в настройките на Вашия профил в мобилната апликация на SPARK. В случай на недостатъчна наличност по картата, няма да имате възможност да започнете следваща сесия на ползване докато не покриете неплатеното си задължение.
Имате възможност да откриете регистър на всички Ваши пътувания и плащания в мобилното приложение на SPARK, подменю “Моят акаунт” или на нашия уебсайт www.spark.bg
Можете да паркирате безплатно колите на SPARK навсякъде в „синя“ и „зелена“ зона (освен на частните паркинги), на паркингите на посочените партньорски локации, както и на маркираните за целта зони в мобилното приложение. Всякакви други такси за паркиране са Ваша отговорност.

eGO точки

С натрупването на определен брой eGO точки, можете да получите ваучер равен на стойността на целодневна сесия за използване на услугата SPARK. Стойността на натрупаните eGO точки, необходими за получаването на ваучер, варира според модела електромобил, както е надлежно посочено в мобилното приложение. Всеки издаден ваучер е на стойност равна на дневната делнична цена за съответния модел електромобил, посочена във валидния ценоразпис към момента на издаването на ваучера.
С натрупването на определен брой eGO точки, можете да получите ваучер равен на стойността на целодневен делничен наем за използване на услугата SPARK. Стойността на натрупаните eGO точки, необходими за получаването на ваучер, варира според модела електромобил, както е надлежно посочено в мобилното приложение. Всеки издаден ваучер е на стойност равна на дневната делнична наемна цена за съответния модел електромобил, посочена във валидния ценоразпис към момента на издаването на ваучера.
Натрупаните eGO точки от всеки един потребител не могат да бъдат заменяни за тяхната парична равностойност или да бъдат прехвърляни към друг профил в SPARK. eGО точките могат да бъдат конвертирани само под формата на ваучер за бъдещо ползване на услугата на конкретния потребител.
В менюто на приложението има секция „eGO точки“. В него можете да видите броя на натрупаните до момента точки, както и броя им, при достигането на който можете да получите ваучер на стойността на целодневна делнична сесия с различните модели електромобили. Същите можете да намерите и на интернет страницата ни.
eGO точките имат давност 24 месеца. Имайте предвид, че eGO точки не се начисляват, ако пътуването е платено изцяло или частично с ваучер за услугата.
Не – при достигане на нужния брой eGO точки можете да ги размените за ваучер на стойността на целодневна делнична сесия с определения модел електромобил. Този ваучер може да се ползва според желанията и преценката на потребителя – за заплащане на отделни краткосрочни пътувания или за целодневна сесия. Докато в профила има зареден и валиден ваучер, всички пътувания ще се заплащат приоритетно с него до пълното му изчерпване.
При временно деактивиране на профила в мобилното приложение на ползвател на услугата, натрупаният брой eGO точки се запазва и те могат да бъдат използвани след последващото активиране на акаунта. В този случай тяхната валидност се удължава със срока, за който профилът е бил деактивиран.

План Supercharged

Клуб Supercharged e специален абонаментен план, който се предлага на лимитиран брой лоялни и отговорни потребители на базата на комплексен алгоритъм от критерии. Членството Ви в клуб Supercharged предоставя ексклузивни преференции и по-добри условия за услугата SPARK.
С клуб Supercharged получавате следните преференции за услугата SPARK:

• без неустойки при възникване на застрахователно събитие
• Ексклузивни модели електромобили, достъпни само за потребители с план Supercharged или Recharged
• двойно повече eGO точки за всеки заплатен към услугата лев
• по-ниски цени на минута и изминати километри за по-висок клас електромобили – плащайте по-малко, докато шофирате по-висок клас електромобил (не се прилага за ексклузивните модели)
• по-ниски цени за дневна сесия през уикенда

Разликите в цените на минута между план Standard и план Supercharged са както следва:

• без промяна при VW e-UP!, VW e-UP! 36, SKODA CITIGOe iV, Nissan Leaf AC
• Nissan Leaf 24: 0,29 лв./мин и 0,50 лв./км (0,35 лв./мин и 0,50 лв./км при стандартни условия)
• Hyundai Kona, Nissan Leaf 40, , Renault Zoe 40 : 0,35 лв./мин и 0,50 лв./км
(0,39 лв./мин и 0,55 лв./км при стандартни условия)
• Nissan Cargo, Nissan Passenger: 0,39 лв./мин и 0,55 лв./км (0,45 лв./мин и 0,65 лв./км при стандартни условия)
• Еклклузивни модели достъпни само за потребители с план: BMW i3, Hyundai IONIQ на цени 0,45 лв./мин и 0,55 лв./км)
Ако отговаряте на критериите за членство в клуб Supercharged, ще виждате секция „Моят план“ в мобилното ни приложение, където ще е налична и опцията за преминаване към план Supercharged. Препоръчваме да обновите мобилното ни приложение до последната му версия, ако са налични ъпдейти.Като изберете план Supercharged, Вие се съгласявате да извършвате периодични плащания от Вашата платежна карта. Можете да изберете месечно или годишно плащане, като предплащането за цяла година Ви носи отстъпка.Във всеки един момент можете да прекратите членството си в клуб Supercharged и да преминете към план Standard. Преференциалните условия за услугата SPARK ще бъдат валидни до изтичане на вече заплатения времеви период на членство.
Членството в клуб Supercharged се предлага само на лимитиран брой лоялни и отговорни потребители, които отговарят на строги и комплексни критерии. При достигане на заложените критерии е получите уведомление и покана да се присъедините към план Supercharged. За целта е нужно само да ползвате услугата отговорно и периодично.
Вашите служители могат да преминат от план Standard на план Supercharged и ще могат да се възползват от специални преференции и по-добри условия за услугата SPARK:

• без неустойки при възникване на застрахователно събитие
• Ексклузивни модели елекромобили, достъпни само за потребители с план Supercharged или Recharged
• двойно повече eGO точки за всеки заплатен към услугата лев
• по-ниски цени на минута и изминати километри за по-висок клас електромобили – плащайте по-малко, докато шофирате по-висок клас електромобил (не се прилага за ексклузивните модели)
• по-ниски цени за дневна сесия през уикенда

Разликите в цените на минута между план Standard и план Supercharged са както следва:

• без промяна при VW e-UP!, VW e-UP! 36, SKODA CITIGOe iV, Nissan Leaf AC
• Nissan Leaf 24: 0,29 лв./мин и 0,50 лв./км (0,35 лв./мин и 0,50 лв./км при стандартни условия)
• Hyundai Kona, Nissan Leaf 40, , Renault Zoe 40 : 0,35 лв./мин и 0,50 лв./км
(0,39 лв./мин и 0,55 лв./км при стандартни условия)
• Nissan Cargo, Nissan Passenger: 0,39 лв./мин и 0,55 лв./км (0,45 лв./мин и 0,65 лв./км при стандартни условия)
• Еклклузивни модели достъпни само за потребители с план: BMW i3, Hyundai IONIQ на цени 0,45 лв./мин и 0,55 лв./км)

Когато служителите от акаунта на Вашата компания се присъединят към клуб Supercharged, таксата ще бъде отразена в следващата Ви фактура. В случай, че закупите годишен абонамент, той ще бъде осчетоводен във фактурата от месеца на активацията му.

Във всеки един момент потребителите на SPARK могат да прекратят членството си в клуб Supercharged и да преминат към план Standard. Преференциалните условия за услугата SPARK ще бъдат валидни до изтичане на вече заплатения времеви период на членство.

План Recharged

Клуб Recharged e специален абонаментен план, който се предлага на всички потребители на SPARK. Членството Ви в клуб Recharged предоставя ексклузивни преференции и по-добри условия за услугата
С клуб Recharged получавате следните преференции за услугата SPARK:
• двойно повече eGO точки за всеки заплатен към услугата лев
• Ексклузивни модели електромобили, достъпни само за потребители с план Supercharged или Recharged
• по-ниски цени на минута и изминати километри за по-висок клас електромобили – плащайте по-малко, докато шофирате по-висок клас електромобил. (не се прилага за ексклузивните модели)
• по-ниски цени за дневна сесия през уикенда

Разликите в цените между план Standard и план Recharged са както следва:
• без промяна при VW e-UP!, VW e-UP! 36, SKODA CITIGOe iV, Nissan Leaf AC
• Nissan Leaf 24: 0,29 лв./мин и 0,50 лв./км (0,35 лв./мин и 0,50 лв./км при стандартни условия)
• Hyundai Kona, Nissan Leaf 40, Nissan eNV-200, Renault Zoe 40 : 0,35 лв./мин и 0,50 лв./км (0,39 лв./мин и 0,55 лв./км при стандартни условия)
• Nissan Cargo, Nissan Passenger: 0,39 лв./мин и 0,55 лв./км (0,45 лв./мин и 0,65 лв./км при стандартни условия)
• Ексклузивни модели достъпни само за потребители с план: BMW i3, Hyundai IONIQ на цена 0,45 лв./мин и 0,55 лв./ км
В секция „Моят план“ в мобилното ни приложение е налична и опцията за преминаване към план Recharged. Препоръчваме да обновите мобилното ни приложение до последната му версия, ако са налични ъпдейти.
Като изберете план Recharged, Вие се съгласявате да извършвате периодични плащания от Вашата платежна карта. Можете да изберете месечно или годишно плащане, като предплащането за цяла година Ви носи отстъпка.
Във всеки един момент можете да прекратите членството си в клуб Recharged и да преминете към план Standard. Преференциалните условия за услугата SPARK ще бъдат валидни до изтичане на вече заплатения времеви период на членство.
Вашите служители могат да преминат от план Standard на план Recharged и ще могат да се възползват от специални преференции и по-добри условия за услугата SPARK:

• двойно повече eGO точки за всеки заплатен към услугата лев
• Ексклузивни модели елекромобили, достъпни само за потребители с план Supercharged или Recharged
• по-ниски цени на минута и изминати километри за по-висок клас електромобили – плащайте по-малко, докато шофирате по-висок клас електромобил. (не се прилага за ексклузивните модели)
• по-ниски цени за дневна сесия през уикенда

Разликите в цените между план Standard и план Recharged са както следва:
• без промяна при VW e-UP!, VW e-UP! 36, SKODA CITIGOe iV, Nissan Leaf AC
• Nissan Leaf 24: 0,29 лв./мин и 0,50 лв./км (0,35 лв./мин и 0,50 лв./км при стандартни условия)
• Hyundai Kona, Nissan Leaf 40, Nissan eNV-200, Renault Zoe 40 : 0,35 лв./мин и 0,50 лв./км (0,39 лв./мин и 0,55 лв./км при стандартни условия)
• Nissan Cargo, Nissan Passenger: 0,39 лв./мин и 0,55 лв./км (0,45 лв./мин и 0,65 лв./км при стандартни условия)
• Ексклузивни модели достъпни само за потребители с план: BMW i3, Hyundai IONIQ на цена 0,45 лв./мин и 0,55 лв./к м

Когато служителите от акаунта на Вашата компания се присъединят към клуб Recharged, таксата ще бъде отразена в следващата Ви фактура. В случай, че закупите годишен абонамент, той ще бъде осчетоводен във фактурата от месеца на активацията му.

Във всеки един момент потребителите на SPARK могат да прекратят членството си в клуб Recharged и да преминат към план Standard. Преференциалните условия за услугата SPARK ще бъдат валидни до изтичане на вече заплатения времеви период на членство.

Зареждане

Когато сесията по зареждане e прекратена, но кабелът не може да бъде изваден от автомобила, моля натиснете бутона за отключване на дистанционното на колата, след което извадете кабела.
Препоръчваме да зареждате SPARK електромобилите на някоя от маркираните в мобилното приложение зарядни станции на Eldrive.

За безплатно зареждане използвайте картата за зареждане, която се намира в документите на колата.

Партньорската ни мрежа за зареждане Eldrive разполага с висок клас Type 2 зарядни кабели на всички AC зарядни станции от мрежата им на територията на град София и Пловдив. При нужда можете да вземете заряден кабел към контакт тип "Шуко" след позвъняване на съпорт центъра ни. Батерията може да се зарежда и на частни зарядни станции извън партньорската ни мрежа, но трябва да проверите дали те са съвместими с автомобила, който ползвате и да заплатите за услугата.

Повечето автомобили имат възможността да зареждат и на CCS/CHAdeMO бързо-зарядни станции (изключение правят Nissan Leaf AC Only). На бързозарядните станции се ползва кабела на самата станция. В случай, че желаете да ползвате автомобил по-продължително време, можете да заявите "Шуко" кабел и да го вземете лично от Килер на ул. Абагар 22 в Sofia City Logistic Park, зад бул. "Цариградско шосе" за София и след предварителна уговорка по телефона за Пловдив. Кабелите ще се предоставят на потребители на SPARK в работното време на Килер - от понеделник до петък от 09.00ч. до 20.00ч. и в събота от 10.00ч. до 14.00ч. При заявяването на кабел трябва да покажете активен SPARK профил и да попълните приемо – предавателен протокол, който да пазите до връщането на кабела.

Можете да зареждате електромобила във Вашия дом, но за целта трябва да вземете заряден кабел за контакт "Schuko". Правилата за зареждане са написани върху гърба на кабела, и ви препоръчваме да ги следвате стриктно. Зареждането при домашни условия може да отнеме до няколко часа, затова планирайте добре своето пътуване.

Застраховка и съдействие

Всички електромобили в SPARK са застраховани срещу кражба и пътнотранспортни произшествия. Моля, да имате предвид, че при възникване на застрахователно събитие по вина на потребителя се дължи самоучастие и/или предвидените неустойки според Общите условия на услугата, с които можете да се запознаете на линка в дясно от това меню или в приложението. При възникване на застрахователно събитие, за което потребителя няма вина, не се дължи самоучастие. Потребителите с активиран план Supercharged имат пълно застрахователно покритие и не дължат самоучастие дори и при виновно причинено застрахователно събитие.
Моля да реагирате съгласно Правилата за движение по пътищата, законите на Република България и Общите условия на услугата SPARK - веднага уведомете надлежните институции (тел. 112) и ни информирайте чрез обаждане на тел (+359 2 419 3476 ). Изчакайте пристигането на наш представител и следвайте инструкциите, които ще получите.
В случай, че не можете да управлявате електромобила в изправно състояние, моля прекрaтете сесията си възможно най-скоро и ни информирайте на телефон +359 2 419 3476.

SPARK за бизнеса

Услугата SPARK е идеално допълнение на служебния Ви автопарк, с който можете да разчитате на автомобил, но без да го притежавате и да имате разходи или ангажименти за неговата поддръжка - спестявате лизингови плащания, застраховки, гориво и такси за паркиране. Електромобилите SPARK са екологични, удобни, нови, напълно безшумни и без вредни емисии. Услугата SPARK е финансово по-изгодният избор, в сравнение с притежаването на личен или служебен автомобил. Също така услугата може да бъде идеалното допълнение към социалните придобивки на Вашите служители.
В уебсайта на SPARK www.spark.bg , кликнете върху SPARK за бизнеса и въведете ЕИК на Вашата компания и имейл адреса. Бизнес акаунта Ви ще бъде активиран в рамките на 5 работни дни.
Създаването на бизнес акаунт в SPARK ще ви отнеме не повече от няколко минути. След като получите потвърждение, можете да поканите служителите си да използват бизнес акаунта на компанията Ви в SPARK. Оторизираните служители трябва да свалят мобилното приложение SPARK (за iOs и смартфони с Android) и да попълнят кратка лична информация.
Най-близкият SPARK електромобил може да бъде намерен и отключен чрез мобилната апликация. Обикновено колите са паркирани на някоя от Eldrive станциите за зареждане около бизнес центровете в София и Пловдив, както и на всяко удобно за целта място в централна градска част. Автомобилите могат да бъдат освободени само и единствено в зоните, отбелязани със син или лилав цвят в мобилната апликация, като при освобождаване в “лилава” зона се начислява допълнителна такса. В документите на колата ще намерите карти за достъп до паркингите на партньорските ни локации. За част от тях не е необходима карта за достъп, като бариерата се вдига от охраната или се влиза с билет, в който случай важат определените от собственика на локацията правила.

Моля, имайте предвид, че не на всеки частен паркинг, който попада в сините зони, имате право да прекратите сесия. Това може да се случи само на локациите партньори, които са:

-The Mall (карта за достъп в документите);
-Metro 1 (карта за достъп в документите);
-Bulgaria Mall;
-Фантастико Овча купел;
-Фантастико Симеоновско шосе
-Фантастико SkyCity Mall;
-Национален Исторически Музей;
-Kiler.bg (складове );
-Бизнес Център „Сивен“;
-Терминал 2 на Летище София (външен паркинг);
-Порше София Юг;
-Търговски Център "Европа";
-София Тех Парк (карта за достъп в документите);
-Бизнес Парк София;
-ИКЕА;
-Hewlett Packard Enterprise, Околовръстен път;
-Mr. Bricolage, Цариградско Шосе;
-Автомивка Residential Park;
-Goldline Бизнес Сграда;
-Expo 2000 Бизнес Център, бул. Н. Вапцаров;
-Porsche Center Sofia;
-Sofia Airport Center;
-Lufthansa Technik;
-Kambanite Green offices;
-Boyana Sport Center;
-Serdika Center;
-Fantastiko Bankya;
-Fantastiko Druzhba 2;
-Vassilev Business City;
-Hyatt Regency Sofia;
-IBIS Sofia Airport Hotel;
-северен паркинг на бизнес сграда М8 на M2M Services;
-SiteGround;
-бизнес център Hill Tower
- Park Lane Office Center
- Kitchen59
- Mediacal Complex "D-r Shterev";
- Fair Play International headquarters ;
- Plovdiv Plaza Mall;
- VIA Park Пловдив;
- Poligrafia Office Center София;
- Mall Plovdiv;
- HAAS - 60, Дилърство на Volkswagen в Пловдив;
- Бизнес комплекс Megapark в София;
- GORA (Green Office and Residential Area)
След изтичане на календарния месец, бизнес потребителите ще получат имейл с месечна фактура, която се заплаща по банков път.
Към Вашия бизнес акаунт се прилагат ценови отстъпки след достигането на определени месечни нива на потребление, като отстъпките достигат до 10%.

Партньори