Често задавани въпроси - Spark

Често задавани въпроси

Общи условия

Общи Условия, качени на 3.09.2018 и валидни за съществуващи потребители от 14.09.2018

Имате въпроси ? Моля, свържете се с нас.

+359 2 419 3476 office@spark.bg

SPARK за бизнеса

Електромобилите SPARK са напълно безшумни и без вредни емисии. SPARK са финансово по-изгодният избор, в сравнение със собствен автомобил (спестявате лизингови плащания, застраховки, гориво и такси за паркиране).
В уебсайта на SPARK www.spark.bg , кликнете върху SPARK за бизнеса и въведете ЕИК на Вашата компания и имейл адреса. Бизнес акаунта Ви ще бъде активиран в рамките на 1-2 работни дни.
Създаването на бизнес акаунт SPARK ще ви отнеме не повече от няколко минути. След като получите потвърждение, можете да поканите служителите си да използват бизнес акаунта SPARK. Оторизираните служители трябва да свалят мобилното приложение SPARK (за iOs и смартфони с Андроид) и да попълнят кратка лична информация.
Най-близкият SPARK електромобил може да бъде намерен и отключен чрез мобилната апликация. Обикновено колите са паркирани на някоя от Eldrive станциите за зареждане около бизнес центровете в София, както и на всяко удобно за целта място в централна градска част. Автомобилите могат да бъдат освободени само и единствено в зоните, отбелязани с бял цвят в мобилната апликация. Моля, имайте предвид, че не на всеки частен парк, който попада в белите зони, имате право да прекратите сесия. Това може да се случи само на локациите партньори, които са: -The Mall -Metro 1 -Bulgaria Mall -Фантастико Овча купел -Фантастико Симеоновско шосе -Фантастико SkyCity Mall -Национален Исторически Музей -Kiler.bg (складове) -Бизнес Център „Сивен“ -Летище София -Порше София Юг -Търговски Център "Европа" -София Тех Парк
След изтичане на календарния месец, бизнес потребителите ще получават имейл с месечна фактура, която да заплатят по банков път.
С достигането на определени месечни нива на потребление (суми), към Вашия бизнес акаунт се прилагат съответни ценови отстъпки.

Застраховка и съдействие

Всички SPARK електромобили са застраховани срещу кражба и пътнотранспортни произшествия.
Моля да реагирате съгласно Правилата за улично движение и останалите закони на Република България- попълнете протокол за инцидента, опишете как се е случило, свържете се с надлежните институции (тел. 112) и ни информирайте чрез обаждане на тел (+359 2 419 3476 ). Моля да оставите всички прилежащи документи, включително тези за пътнотранспортното произшествие, в SPARK електромобила.
В случай, че не можете да управлявате електромобила в изправно състояние, моля прекрaтете наемната сесия възможно най-скоро и ни информирайте на телефон +359 2 419 3476

Зареждане

Препоръчваме да зареждате SPARK електромобилите на някоя от маркираните в мобилното приложение зарядни станции на Eldrive. За целта използвайте картата за зареждане, която се намира в документите на колата. Батерията може да се зарежда и на частни зарядни станции, но, трябва да проверите дали те са съвместими с автомобила, който ползвате. Във всяка кола има кабел, който е за съответния автомобил и може да се използва на станция Тип 2.След приключване на процеса по зареждане, моля, приберете съответния кабел обратно в багажника. Към всеки автомобил трябва да има 1 кабела съответно за зарядна станция Type 2. Отделно  VW eUP могат да зареждат бързо на CCS станции, а Nissan на CHAdeMO станции. На бързо-зарядните станции се ползва кабела на самата станция. В случай, че желаете да ползвате автомобил по-продължително време, можете да заявите Шуко кабел и да го вземете лично от нашия офис.
Можете да зареждате електромобила във Вашия дом, но за целта трябва да вземете лично от нашия офис в работен ден заряден кабел за контат "Шуко". Правилата за зареждане са написани върху гърба на кабела, и ние ви препоръчваме да ги следвате стриктно. Зареждането при домашни условия може да отнеме до няколко часа, затова планирайте добре своето пътуване.

Плащане

Всички стандартни разходи и такси са включени в цената. За да се избегнат допълнителни непредвидени разходи, моля, запознайте се с нашата Таблица на глобите за неправилна употреба.
Цената за наема на електромобил от SPARK се изчислява на база на времето, през което сте ползвали автомобила. В наемната цена се включват застраховка, технически преглед и зареждането на електромобила.
Начислената сума се дебитира от Вашата банкова карта след прекратяване на ползване на електромобила или след като максималната цена за дневно ползване е достигната. В случай, че имате повече от една регистрирана карта, сумата се дебитира от тази карта, която е посочена като основен метод на плащане в настройките на Вашия профил в мобилната апликация на SPARK. В случай на недостатъчна наличност по картата, няма да имате възможност да започнете следваща сесия на ползване.
В началото на всеки месец ще получите месечна разписка на своя имейл. Ако Ви е необходима разписка за точно определено пътуване в рамките на месеца, чрез настройките на мобилното приложение SPARK или чрез нашия уебсайт, имате възможност да я изискате. Допълнително можете да се свържете с екипа на SPARK, за да изискате и фактура.
Имате възможност да откриете регистър на всички Ваши пътувания и плащания на мобилното приложение SPARK или на нашия уебсайт www.spark.bg
Можете да паркирате безплатно колите на SPARK навсякъде в „синя“ и „зелена“ зона (освен на частните паркинги), както и на маркираните за целта зони в мобилното приложение. Всякакви други такси за паркиране са Ваша отговорност.

Пътуване

В документите на колата ще намерите карти за безплатен паркинг за всички обекти, които са Spark зони. Използвайте единствено картите за влизане или излизане от паркинг, без да взимате билети от бариерата. За всички други обекти, спазвайте определените от собственика на локацията правила. Моля, имайте предвид, че не на всеки частен парк, който попада в белите зони, имате право да прекратите сесия. Това може да се случи само на локациите партньори, които са: -The Mall -Metro 1 -Bulgaria Mall -Фантастико Овча купел -Фантастико Симеоновско шосе -Фантастико SkyCity Mall -Национален Исторически Музей -Kiler.bg (складове) -Бизнес Център „Сивен“ -Летище София -Порше София Юг -Търговски Център "Европа" -София Тех Парк
Моля, уведомете ни чрез обаждане на телефон +359 894 331 336 възможно най-скоро.
Да, позволено е да превозвате деца в детски столчета, както гласи Закона за движение по пътищата.
Да, разрешено е да превозвате домашни любимци, гарантирайки, че са поставени в специални контейнери и пазят електромобила от замърсяване.
Строго се забранява тютюнопушенето в електромобила- при всяко нарушение ще бъде налагана глоба.
Не. Екипът на SPARK е отговорен за измиването на електромобилите.
Това се случва, ако: 1) не сте паркирали SPARK електромобила на валидно SPARK паркомясто, както е маркирано върху картата на мобилното приложение; 2) опитвате се да паркирате електромобила без да е включен към зарядна станция с оставащ пробег по-малък от 10 км. Имате възможност да прекратите наемната сесия след като отстраните тези нередности.
Ако това се случи, моля идентифицирайте най-близката зарядна станция в мобилното приложение на SPARK. В зависимост от вида на зарядната станция, времето на зареждане може да варира от 20 мин. до няколко часа. Моля, планирайте пътуването си, като се съобразите с това.
Можете да отключите резервирания от Вас SPARK електромобил с натискане на бутона „Отключи“ през мобилната апликация. В случай на временно спиране, колата се се заключва чрез ключа, който ще намерите вътре. За да приключите сесията на ползване, излезте от автомобила и натиснете бутона „Прекрати пътуването“ в апликацията, за да заключите автомобила.

Преди пътуване

Не е нужно да връщате колата на същата локация, от която сте я взели. След прекратяване на сесията, моля паркирайте електромобила, където и да е в синя или зелена зона на София, които са обособени на картата в мобилната апликация. Също така, можете да оставите колата на всяка от предвидените за целта локация , които са видими на картата в приложението. Забранено е да оставяте електромобилите на частни или търговски паргинги, извън обособените зони, както и да нарушавате Закона за Движение по Пътищата. Моля, имайте предвид, че оставянето на SPARK електромобил на неподходящо място няма да Ви позволи да прекратите сесията в мобилната апликация.
Можете да откриете налични SPARK електромобили и зарядни станции на Eldrive в интерактивните карти в мобилното приложение SPARK. Оттам имате възможност да изберете и резервирате определена SPARK кола.
Резервацията за SPARK електромобил важи до 15 минути и е напълно безплатна. През това време, Вие можете да я прекратите, или срещу допълнително заплащане, да я удължите за 15 до 30 минути, но само еднократно. Ако желаете да канселирате резервацията, след като вече веднъж сте я удължили, няма да ви бъде начислена допълнителна такса.
Забранява се да отсъпвате управлението на електромобила на друг в периода на Вашата сесия - за всяко подобно нарушение ще бъдат налагани глоби.
Ако забележите механична повреда по електромобила или неговите устройства, моля обадете се на +359 894 331 336 или подайте сигнал през мобилното приложение на SPARK.
В купето на SPARK електромобила ще откриете ключ за запалване, Ръководство за Употреба, регистрационни документи, застрахователна полица, карта за зареждане на Eldrive станции и карти за паркиране в посочените зони (за местата, за които е необходима карта). В съответствие с Ръководството за употреба, моля проверете дали гореспоментатите документи са налични. Също така в багажника трябва да има 1 кабел: за зарядна станция Тип 2 (Type 2) . В случай, че забележите каквито и да е несъответствия, моля обадете се на ++359 2 419 3476 или подайте сигнал на мобилното приложение SPARK преди да ползвате електромобила.

Обща информация и регистрация

SPARK е платформа за наем на електрически автомобили в София. Превозните средства се локализират и наемат чрез мобилното приложение на SPARK – Your electric drive на телефона Ви.
Електромобилите на SPARK се задвижват от Li-ion батерии. Нивото на заряд и възможния пробег се виждат на таблото на колата, както и в мобилната апликация на SPARK. Пробегът зависи не само от нивото на батерията, но и от метереологичните условия и личния стил на шофиране. При необходимост, електромобилите могат да се зареждат на определените за целта станции на Eldrive (видими в апликацията), в контакт, или на частни зарядни станции ( вход Тype 2, CCS ). Зареждането е безплатно се стартира или прекратява с Eldrive карта, която ще намерите в документите на автомобила. Електромобилите на SPARK са от най-ново поколение с автоматична трансмисия. Във всяка кола ще намерите документите на автомобила, застрахователна полица, ключ и инструкции за ползване.
Напълно зареден VW eUP може да измине до 160 км. Батерията ще има нужда от зареждане, едва когато възможния пробег стане под 10 км.
Всеки потребител има възможност да оцени предишния SPARK водач, по скалата от 1 до 5: 1 точка за „лошо представяне“ и 5 точки за „добро представяне“. Системата за оценяване е разработена на база дали колата е била правилно паркирана, дали интериорът е подържан чист и дали всички уреди и аксесоари са в наличност.
За да се регистрирате в системата на SPARK трябва да имате валидна шофьорска книжка категория „B“, както и банкова карта за плащане.
При завършване на регистрация в SPARK от Вашата карта ще бъдат таксувани 5 лв., след което ще получите обратно купон за услугата на стойност 7 лв. Това се прави, за да се валидира достоверността на Вашия профил и разплащателен метод.

Партньори